home Eventi e presentazioni A Barcellona, per raccontare le azioni di Rete Disarmo

A Barcellona, per raccontare le azioni di Rete Disarmo

Con molto piacere parteciperò anche io all’incontro promosso dagli amici del Centre Delas di Barcellona (che sono partner della nostra Rete Disarmo nell’ambito della rete europea ENAAT) riguardanti la “Geopolítica de les armes: eines i casos de denúncia des de la societat civil”.

 


 

Jornades “Geopolítica de les armes: Eines i casos de denúncia des de la societat civil”

20190530 JORNADES GeopoliticaArmes Cartell

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau, amb la col·laboració de la Universitat Internacional per la Pau, l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) i l’Escola de Cultura de Pau, organitza les Jornades “Geopolítica de les armes: eines i casos de denúncia des de la societat civil” que tindran lloc el dijous 30 de maig de 17:00 a 20:30h al Palau de la Virreina de Barcelona.

Quin és l’impacte del comerç d’armes en la situació de seguretat dels països receptors? Com afecten als drets humans dels països importadors? Quines responsabilitats tenen els països exportadors de la Unió Europea? En aquestes jornades analitzarem la geopolítica de les armes al món actual, així com la legislació vigent i les eines de denúncia que es poden desenvolupar des d’iniciatives de la societat civil. També aprofundirem en casos de denúncies dutes a terme a governs per les seves exportacions d’armes, els principals reptes que van afrontar, i els seus èxits, i les eines que pot tenir la societat civil i la seva importància per tal d’avançar cap a una rendició de comptes efectiva i un món més desarmat.

Les jornades comptaran amb reconeguts ponents d’entitats de prestigi i referència europea com el European Center for Constitutional and Human Rights, League of Human Rights, Campaign Against Arms Control (CAAT), i Rete Italiana per il Disarmo.

En la primera taula Comerciants d’armes davant la llei: casos i reptes des de la societat civil, es tractaran les vulneracions que han portat a denúncies per part d’entitats d’organitzacions civils que ens explicaran quins han estat els reptes i els èxits i quins han de ser els objectius del futur.

També debatrem, en una segona taula sota el títol Geopolítica de les armes: impacte de les armes europees en la seguretat i els drets humans, sobre com afecten les exportacions d’armes europees a la situació de seguretat dels països receptors, quins impactes tenen, i com acaben en escenaris de guerra i conflicte.

Les Jornades “Geopolítica de les armes: eines i casos de denúncia des de la societat civil” estan organitzades pel Centre Delàs amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i Diputació de Barcelona, i són obertes a tots els públics, tot i que es recomana formalitzar unainscripció prèvia en aquest enllaç.

Dia i hora: dijous 30 de maig de 2019 a les 17:00 hores

Lloc: Espai 4 del Palau de la Virreina (La Rambla, 99 08002 Barcelona)

Organitza: Centre Delàs d’Estudis per la Pau

Col·laboren: Universitat Internacional de la Pau, Escola de Cultura de Pau i Institut de Drets Humans

Amb el suport de: Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i Diputació de Barcelona

Esdeveniment en Facebook aquí.

Programa complet:

A les 17:00 h

Presentació institucional

Pere Ortega, president del Centre Delàs d’Estudis per la Pau

Arcadi Oliveres, president de la Universitat Internacional per la Pau

Montse Tafalla, Institut de Drets Humans de Catalunya

Ana Villellas, Escola de Cultura de Pau

Salvador Gausa i Gascón, Director de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona

Manel Vila i Motlló, Director General de Cooperació al Desenvolupament del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

De 17:30 a 19:00 h 

Taula 1: Comerciants d’armes davant la llei: casos i reptes des de la societat civil

Linde Bryk, European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR)

Vincent Letellier, League of Human Rights

Ann Feltham, Campaign Against Arms Control

Francesco Vignarca, Rete Italiana per il Disarmo

Modera: Eduardo Melero (jurista, expert en comerç d’armes)

Debat

De 19:00 a 20:30 h

Taula 2: Geopolítica de les armes: impacte de les armes europees en la seguretat i els drets humans

Alberto Estévez, Armas Bajo Control

Laetitia Sedou, European Network Against Arms Trade

Tica Font, Centre Delàs d’Estudis per la Pau

Modera: Jordi Calvo Rufanges (investigador sobre economia de defensa)

Debat